Investeren

Hoe werkt het precies?

Conference Natural Capital is opgezet om investeerders en bedrijven bij elkaar te brengen. Voordat een bedrijf zich aan kan melden op het platform, worden de mensen uitgenodigd bij ons op kantoor. Daar wordt doorgenomen hoeveel geld er nodig is en wat het project precies is. Het is belangrijk dat het project volledig gericht is op duurzaamheid en dat het een lonend project is. Hierbij kan gedacht worden aan dalende kosten voor afvalverwerking, minder energieverbruik of minder gebruik van verpakkingsmaterialen. Aangezien het hier gaat om duurzaam investeren, is het een tweedelig project.
Het is dus van groot belang dat de plannen van de onderneming gericht moeten zijn op duurzaamheid, maar tegelijkertijd is het de bedoeling dat het geïnvesteerde geld meer waard wordt. Dit kan voor sommige bedrijven makkelijker zijn dan gedacht omdat er veel projecten en investeringen zijn waarbij belastingvoordeel gerekend wordt wanneer de projecten aantoonbaar duurzaam zijn.

Een investering vullen

Wanneer er genoeg mensen zijn die een investering gedaan hebben, wordt het bedrag vrijgegeven aan het bedrijf. Wanneer dit een langere tijd duurt, worden de middelen op een separate rekening bewaard waar een kleine rente over gewonnen wordt, waardoor de investering zichzelf aanvult. Die rentebedragen zijn klein, maar worden als aanvulling op de investering verstrekt waarbij alle investeerders het rentebedrag als percentage vermeerderd terugzien op de investering die zij geplaatst hebben. Zijn er bijvoorbeeld 20 investeerders, en is het rentebedrag 1% van de investering, dan krijgen alle 20 investeerders een twintigste procent extra aandeel in de investering.
Het bedrijf dat de investering krijgt, heeft zich al verbonden aan de voorwaarden omdat het anders geen gebruik mag maken van ons platform. Het betekent concreet dat het bedrag binnen 90 bedragen gebruikt moet worden voor de investering, die aangekondigd en verklaard moet worden naar de investeerders. Daarna zal het bedrijf een update verstrekken aan de investeerders, waarbij er een waarde aan het geïnvesteerde bedrag toegekend zal worden. Aangezien het vaak gaat om kleinere bedragen die een groot verschil kunnen maken, proberen we minstens 3-5% rendement op alle investeringen te behalen.

Tijdens de looptijd van het contract (de looptijd verschilt en is te zien bij alle mogelijke investeringen) kan het geld niet teruggehaald worden door de investeerders. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Zie ook vooral in dat het platform zo opgezet is dat veel kleine investeringen samen een gevraagd bedrag kunnen vullen. Het investeren van duizenden euro’s is daarmee onnodig. Het idee is om een groter bedrag te laten vullen door duizenden mensen die allemaal een paar tientjes storten.
Daarnaast is het goed om investeringen te spreiden, om zo minder direct risico te hebben. Daarnaast is er een andere factor die dit interessanter maakt. Investeren in duurzame projecten bij bedrijven wordt namelijk veel interessanter wanneer er verschillende bedrijven zijn die hierdoor aan de slag kunnen met investeren op een manier die goed is voor de toekomst. Spreid je de investeringen, dan is de kans groot dat andere mensen dit ook zullen doen en daarmee ontstaat precies het effect dat zij voor ogen hadden tijdens de oprichting van het platform.